9 Ağustos 2014 Cumartesi

Benim Hüzünlü Orospularım - Gabriel Garcia Marquez / Kolombiyalı Yazar





Bu güzel kitap şöyle başlar;  "Hoşa gitmeyecek hiçbir şey yapmamalısın,
                                                     diye yaşlı Eguçi'yi uyarmıştı yandaki kadın. 
                                                     Parmağını uyuyan kadının ağzına sokmamalı
                                                     ya da ona benzer bir şeye kalkışmamalıydı."
                                                                             Yasunari Kavabata/ Uykuda sevilen kızlar

Kitabın konusu oldukça sıradışı; hayatı boyunca hiç bir kadınla ücretini ödemeden  birlikte olmayan bir adamın 90. Yaş gününde eskiden tanıdığı bir genel ev patroniçesini arayıp kendisine bakire bir genç kız istemesiyle başlıyor. Her ne kadar olağandışı ve nahoş bir durum olsa da bu, karakteri seviyor ve benimsiyorsunuz. Karakter o telefon görüşmesi için;  " ölümlülerin çoğunun ölüp gittikleri bir yaşta yeni bir hayatın başlangıcıydı o telefon" diye bahseder. Çünkü 90 yaşından sonra hayatının aşkını bulur!  

Kıza sakinleştirici etkisi olduğunu düşündüğüm bir çay  içirildiği için tüm gece uyur. O gece bunu takip eden gecelerde... Adam kıza bir isim verir, onunla konuşur, seveceğini düşündüğü hediyeler getirir ve aralarında sadece  beraber "uyumaktan" oluşan bir ilişki meydana gelir. Gün içerisinde kız hiç aklından çıkamaz olur, bütün ömrü boyunca tek başına yaşadığı evde sanki hep onunla birliktrymiş gibi onun yokluğunu hisseder. 

 Insan böyle bir şey gerçekten olabilir mi diye düşünüyor. Sadece  beraber uyumaktan doğan bir yakınlıktan insan aşık olabilir mi? Marquez'e göre oluyormuş. Bana kalırsa da düşülebilen herşey olabilir. Aşkın, -bu bir kurgu da olsa, 90 yaşında da olsan alışkanlıkları bozduğu, insanı istemsizce değiştirdiği belki biraz da aptallaştırdığını ve yeni yetme bir delikanlıya dönüştürdüğünü görmek güzeldi! 

Sonuç olarak ben kitabı ve yazarın anlatımını beğendim. Marquez kitaplarına benim gibi yeni başlayanlar için güzel bir başlangıç olabilir. Karakterin hayatı, düşünceleri, günlük telaşı güzel bir şekilde işlenmişti. İçerisinden sevdiğim kısımları bir sonra ki yazı da paylaşacağım. 





2 yorum :

  1. Bu kitabın adını çok duymuş ama merak edip konusunu hiç okumamıştım!! Gerçekten ilginçmiş :)
    Bu arada bloğun hayırlı olsun ama izleyici gadget'i koymamışsın takip etmemizi istemez misin? :) Birde yorumlar için kelime doğrulamasını kaldırmanı öneririm çok sinir bozucu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ilk aldığım yorum. Nasıl sevindim anlatamam :) bilmediğim o kadar çok şey var ki, takip edilme seçeneğimin olmadığını bile bilmiyordum. Hemen bakacağım. Kelime doğrulamasının da nereden kaldırıldığını bulmaya çalışacağım. Teşekkür ederim ☺️
      Yazılarımdan birinin de işe yaradığını görmek güzel 😃

      Sil