22 Ağustos 2014 Cuma

Insan Sarrafı-Andre Maurois / Fransız Yazar


Milliyet yayınlarından çıkmış ve araştırmama göre başka bir basımı olmayan bu kitap bize nasıl geldi hiç bir fikrim yok, bu edebiyat serisinden iki kitabına daha sahibim. Belki zamanında gazete veriyordu bilmiyorum. 

Yeni yazarlar, değişik kitaplar ve evdeki okunmamış kitapları azaltma isteğim son sürat devam ediyor. Bu kitaba başlarken sadece isminden yola çıkarak uzun bir yazı ele alınmıştım, işte burada
Meğersem insan sarraflığı ile pek alakası yokmuş. 

Öncelikle yazardan bahsetmek istiyorum. Kitabın arkasında yazdığı üzere 1885-1967 yılları arasında yaşamış olan Fransız yazar, felsefe alanındaki denemelerinin yanı sıra romanlar, eleştiri, inceleme, çocuk öyküleri dallarında da yapıtlar vermiş. Tanınmış kişilerin yaşamlarını romanlaştırdığı kitaplarıyla dikkat çekmiş. Victor Hugo, Voltaire, Balzac gibi önemli yazarların biyografilerini yazmış. Yapıtlarında psikolojik derinlikler göze çarpar, ayrıca ince bir alaycılık ve fantastik öğelerle yazdıklarına zenginlik kazandırmıştır diyor. 

Kitaba gelecek olursak, kitabın tamamı baş karakterimiz tarafından eski savaş yıllarında bulunduğu birliğe doktor olarak atanan Doktor James ile olan arkadaşlığını ve yıllar sonra biraraya geldiklerinde yaşadıkları küçük sırrı anlatıyor. 
Doktor James, ölümden sonra ruha ne olduğunu, karakterin ruh ile beraber mi geldiğini, ruh eğer başka bir canlı da tekrar yaşam bulursa o yaşanmışlığa kişiliğe ne olduğunu araştırıyor ve dostuyla bu tarz sohbetler yapıyor. Bir yandan da çalıştığı hastane de ölen insanların cesetlerini tartıyor ve ölümden kısa bir süre sonra üç aşamalı olarak ağırlıkta azalma olduğunu keşfediyor. Yaklaşık miligramın yüzde on yedisi olan bu azalmanın ruh olup olamayacağı tespit etmeye çalışıyor. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder